Beschrijving

Surya yoga

Binnen de hatha yoga is de surya yoga de fysieke, dynamische beoefening. Het is deze vorm van yogabeoefening waar in de vorige eeuw vele moderne varianten, zoals Iyengar, Ashtanga, Bikram, Power, Prana Flow en Vinyasa yoga van zijn afgeleid.

In de surya yoga worden de oefeningen (asana’s en kriya’s) en adem (pranayama) ingezet om je energie te kanaliseren, versterken en balanceren. De krachtige werking er van zorgt ervoor dat de energie in je lichaam gaat stromen. Het fysieke lichaam wordt sterker en soepeler en het helpt emotionele en energetische blokkades op te heffen.

De lessen worden gedaan in de vorm van flows (oefeningen achter elkaar en met elkaar verbonden) of als losse opeenvolgende asana’s (houdingen). Het gaat niet om het perfect uitvoeren hiervan maar om het ontdekken van spanning en blokkades en ruimte en ontspanning en het lichaam. Hiervoor is tijdens de lessen ruime aandacht voor techniek en (innerlijke) houding.

De oefeningen worden gecombineerd met pranayama (ademoefening). De lessen eindigen met een diepe ontspanning.

De lessen zijn geschikt voor iedereen. Je hoeft geen yoga ervaring te hebben voor deze lessen. Je hoeft ook niet al sterk, krachtig, lenig of soepel te zijn. Je werkt in deze lessen juist aan de opbouw en ontdekking hiervan. En dat doe je in je eigen tempo, binnen je eigen mogelijkheden en grenzen.