Project omschrijving

Hatha Yoga Restorative

Restorative yoga is een zachte, milde vorm van hatha yoga waarbij er geen inspanning van het lichaam gevraagd wordt. Het lichaam wordt volledig ondersteund en gedragen door props zoals bolsters, kussens, dekens en blokken waarmee je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt in de vooral zittende en liggende houdingen. Zonder lichamelijke ‘afleidingen’ zoals rek of spanning kunnen lichaam en geest, die met elkaar verbonden zijn, ontspannen en tot een diepe rust en verstilling komen.

Door lichaam en geest tijd en ruimte te geven te herstellen, komen het immuunsysteem en zenuwstelsel weer in balans. We blijven langer in de houdingen, tussen de 5 en 20 minuten, zodat er voldoende tijd is om te vertragen, verzachten, rusten en naar binnen te keren. Hierdoor wordt een innerlijke stilte uitgenodigd. Met de beoefening van restorative yoga ontwikkel je een staat van ‘Zijn’ in plaats van ‘doen’. Als onderdeel van je dagelijks leven omdat daarin zowel in- als ontspanning nodig is of specifiek tijdens drukkere perioden, bij overspannenheid, burn-out of (herstel van) ziekte.

Restorative yoga verbetert je capaciteit om te herstellen en je in balans te voelen, versterkt het immuunsysteem en voedt en versoepelt het bindweefsel en gewrichten. Ook kan er meer flexibiliteit in lichaam en geest ontstaan, net als bij andere yogavormen. Bij restorative yoga ontstaat flexibiliteit echter niet door inspanning, maar door ontspanning en overgave.

“We work very hard in our lives, and while we may sleep, we rarely take time to relax. Restorative yoga poses help us learn to rest deeply and completely.”

– Judith Hanson Lasater –