Hatha Yoga Zacht

Zachte hatha yoga is een zeer rustige vorm van yoga waarin je vanuit ontspanning en zachtheid beweegt om jouw balans te vinden tussen in- en ontspanning. We richten ons met name op het versoepelen van de gewrichten, versterken van de spieren en op het kalmeren van het zenuwstelsel.

De lessen bestaan uit losmaakoefeningen, ademoefeningen, zachte hathahoudingen, rustige energetische series en ontspannings- en bewustwordingsoefeningen. Alles met aandacht voor de adem en respect voor eigen grenzen. Samen gaan we op reis door ons lichaam en onderzoeken hoe het nu in ons lichaam werkt en waar die grenzen voor jou liggen. Waar ervaar je ruimte en lichtheid en waar kom je wellicht blokkades tegen.  Op deze manier kan er meer lichaamsbewustzijn ontstaan waardoor je beter kunt gaan voelen wat je nodig hebt en kun je wat je leert op de mat ook in je dagelijks leven toepassen.

Voorop staat de zorg voor jezelf dus waar nodig ondersteun je jezelf met een stoel, kussens, bolsters en dekens. Je leert in deze les hoe dat op passende wijze te doen. Deze les is vanwege haar zachte aard zeer geschikt voor mensen met chronische of tijdelijke klachten.

 

Er bestaat op aarde een kracht die altijd zegeviert

Deze alles overwinnende kracht heet buigzaamheid.

De kracht die nooit overwint heet dwang.

Dwang stelt voorop wat buiten onszelf ligt.

Buigzaamheid stelt voorop wat van onszelf uitgaat.

Wie dingen buiten zichzelf vooropstelt komt in botsing.

Wie vooropstelt wat van haar/hem uitgaat kan door niets bedreigd worden.

Wie kracht wenst kan haar slechts door zwakheid verwerven.

Wie zijn buigzaamheid vermeerderd zal sterk zijn.

Wanneer de buigzaamheid uit het eigen hart ontspruit is haar kracht niet te schatten.

Hard hout zal breken.

Het zwakke en zachte is een metgezel van het leven.

– Tao te Tjing –