donderdag| 19.30-20.45u

 

Heb je al meer dan een half jaar of langer last van chronische pijn of vermoeidheid? Zoek je ondersteuning bij jouw behandeling hiervoor of ben je uitbehandeld? Met de cursus Yoga bij Chronische klachten ondersteunen we je bij het leven met chronische klachten.

Chronische klachten hebben fysieke, mentale en emotionele uitwerking. Deze cursus is geen therapie maar biedt veel mogelijkheden om op al deze niveaus werkzaam, helend en actief te zijn. Het is belangrijk je te realiseren dat yoga niets probeert op te lossen. Je bent goed zoals je bent, ook al ervaar je zelf de nadelige gevolgen van jouw chronische klachten.

Wat doen we tijdens de cursus?
Tijdens de lessen wordt je uitgenodigd om op andere manieren te kijken naar jouw chronisch klachten: vanuit mildheid, aanvaarding en helderheid. Dit doen we met behulp van de wijsheid en oefeningen van de eeuwenoude yogatraditie.

Tijdens de cursus beoefenen we aangepaste hatha yoga. Je doet bewustwordingsoefeningen voor het lichaam en leert verschillende adem- en ontspanningstechnieken. Je werkt hierbij altijd vanuit wat op het moment mogelijk is en gebruikt waar nodig ondersteunende materialen zoals een stoel, kussens, blokken en dekens. Zo leer je ontdekken wat voor jou spanning en ontspanning geeft, waar jouw mogelijkheden en begrenzingen liggen.

Fysiologisch gezien zijn de oefeningen gericht op het kalmeren van het zenuwstelsel zodat de autonome processen in het lichaam op een gunstige manier beïnvloed worden. Chronische klachten en spanning in het lichaam kunnen verzuring in het lichaam geven. De oefeningen zijn daarom ook gericht op het reinigen van het lichaam en het stimuleren van de organen. Er zijn oefeningen om de noodzakelijke gebieden in het lichaam te versterken en andere gebieden juist meer te laten ontspannen. Met behulp van meditatieve oefeningen krijg je inzicht in de relatie tussen gedachten, gevoelens en sensaties.

Naast de yoga krijg je ook praktische tools en oefeningen aangereikt om op verschillende manier te kijken en om te gaan met jouw klachten.

Praktische zaken
De cursus omvat 12 lessen en is doorlopend. Je kunt instromen wanneer je wilt. Als jouw cursus is afgelopen dan kun je desgewenst een nieuwe cursus aanschaffen om je lessen te vervolgen. In overleg is het ook mogelijk om daarna in te stromen in lessen van het reguliere rooster.

De lessen duren vijf kwartier en vinden plaats op donderdagen van 19.30u tot 20.45u. We werken in een kleine groep van maximaal 8 deelnemers zodat er voldoende persoonlijke tijd en aandacht kan zijn bij de beoefening.

Voor aanvang van de de eerste les een intake- en voorbereidingslijst invult. Deze lijst helpt jou en de docenten zoveel mogelijk uit de cursus te halen. In sommige gevallen neemt één van de docenten telefonisch contact met je als er nog vragen of onduidelijkheden zijn. Na de cursus vul je een evaluatie in.

Je kunt je cursus uitbreiden met een abonnement om onbeperkt de yogalessen van het reguliere rooster te volgen. Afhankelijk van jouw klachten, zijn er verschillende lessen die je kunt volgen. De docent kan je helpen om een keuze te maken voor passende lessen.

De ruimte waarin je les hebt is voorzien van yogamaterialen die je kunt lenen (matten, meditatiekussens en bankjes, dekens, etc), voldoende ventilatie en een speciaal luchtreinigersysteem. In de studio zijn maatregelen getroffen t.b.v. hygiëne.

Je kunt deelnemen aan deze cursus op eigen initiatief als je last hebt van chronische klachten. Je kunt ook deelnemen op basis een doorverwijzing van een specialist waarbij je onder behandeling bent of jouw huisarts. Ben je onder behandeling in een praktijk in Schiedam, vraag dan naar de mogelijkheden voor Bewegen op Recept om een gemeentelijke financiële bijdrage te ontvangen. De cursus wordt helaas (nog?) niet vergoed door een zorgverzekeraar.

Aanmelden
Je stuurt een mail naar info@yoia.nl met het verzoek om deel te nemen aan de cursus. Je ontvang de intakelijst en een uitnodiging voor Virtuagym: ons leden-, lessen- en administratiesysteem. Via jouw account betaal je de cursus. Mocht je een keer niet kunnen komen, dan meld je jezelf voor de les af via jouw account. Gemiste lessen worden niet gerestitueerd. Wel is het mogelijk om op verzoek per mail in diezelfde kalendermaand een les te volgen van het reguliere rooster.

Tijdens de zomervakantie van de regio midden worden er geen lessen gegeven. In andere schoolvakanties kan het ook voorkomen dat er geen les wordt gegeven. Je cursus is altijd 12 lessen in totaal.

Docenten
De cursus is ontwikkeld door Romanie Graumans, yogadocent, oprichter van Yogastudio Yoia en directeur van Samsara Yoga Docentenopleiding, Claudia Francke, yoga-instructeur en anesthesie verpleegkundige, Monique van Holland, vitality coach, in samenwerking met Michael Fennema, anesthesioloog-pijnspecialist. Claudia zal de meeste lessen voor haar rekening nemen. Romanie en Monique zullen delen van de cursus aanwezig zijn voor lessen.

De yogastudio is erkend door de Vereniging van Yogadocenten Nederland en werkt nauw samen met zorgaanbieders in de regio.

Prijzen
Cursus Yoga bij chronische klachten,  €240, inclusief:
12 lessen van vijf kwartier

XL Cursus Yoga bij chronische klachten,  €325, inclusief:
12 lessen van vijf kwartier
onbeperkt milde en normale hatha yogalessen van het reguliere rooster gedurende de 12 weken van de cursus

Heb je vragen of wil je aanmelden? Mail dan naar Romanie Graumans via info@yoia.nl